Deventer – Met de hakken over de sloot pakte Go Ahead Eagles de 9e plek in de Jupiler Leaque en plaatste zich daarmee voor de play-offs: de kortste route naar de eredivisie. Tijdens de eerste wedstrijd wist de ploeg van Jim Calderwood het thuisvoordeel echter niet te verzilveren: in de Adelaarshorst werd het tegen FC Den Bosch 1-1.

De Eagles scoorden in de eerste helft  de 1-0 en stonden vervolgens voor een dubbele opdracht. Aan de ene kant de tweede treffer scoren om een lekkere marge te hebben voor de return aanstaande zaterdag. En aan de andere kant achterin ‘de deur dicht houden’ en geen tegentreffer te incasseren. Immers: in de laatste twee ontmoetingen scoorde FCDen Bosch telkens wél. En ook nu gebeurde dat: terwijl heel Deventer aan een lekkere overwinning dacht, verstoorde Jeffrey Buitenhuis in de 82-ste minuut deze droom: 1-1.
Exact dezelfde stand als op 30 maart jongstleden in de competitie. Ook toen werd het 1-1 in Deventer.

Wie kijkt naar de krachtsverhouding tussen beide ploegen kan weliswaar vaststellen dat deze heel licht in het voordeel van Deventer formatie uitpakt, maar dat biedt zoals zo vaak in het voetbal geen enkele garantie. Op 2 december (één van de laatste wedstrijden van voor de winterstop) versloegen de Eagles de Bosschenaren in Den Bosch met 1-2. Marnix Kolder opende toen in de Brabantse hoofdstad de score, waarna Jarchinio Antonia in de tweede helft de zege veilig stelde. Maar vergeet niet: ook toen werd in de slotfase werd het nog spannend nadat Ralf Seuntjens tegenscoorde: 1-2.

Jimmy Calderwood wijst GAE de weg naar.....

Een kleine vier maand later bleek opnieuw dat het krachtsverschil niet groot is: Go Ahead kwam op 30 maart jl. zoals gezegd in de competitie in eigen huis ook niet verder dan 1-1. Dat was overigens de laatste wedstrijd dat Michel Boerebach als hoofdtrainer de honneurs waarnam. De Eagles openden ook toen de score (doelpunt Xander Houtkoop), maar deze werd gelijk getrokken door, net als in Den Bosch, Ralf Seuntjens.

Over drie wedstrijden gezien (twee in de gewone competitie plus deze eerste play-off) is de stand nu: vijf wedstrijdpunten voor Go Ahead Eagles, twee voor Den Bosch, met een doelsaldo van vier (GAE) tegen drie (Den Bosch).Een belangrijke kanttekening is echter: de competitiewedstrijden werden gespeeld vóórdat  Jim Calderwood als nieuwe (interim-) hoofdtrainer in Deventer aan de slag ging.  Met de 57-jarige schot aan het roer ging nog geen wedstrijd verloren. Van de vijf competitiewedstrijden werd vier maal gewonnen en eenmaal, de slotwedstrijd, gelijk gespeeld. Hoogtepunt was de wedstrijd tegen Dordrecht (op 9 april, in Deventer) een achterstand van 0-2 werd omgebogen naar een 4-2 overwinning. En nu dus weer een gelijkspel.

Calderwood zet met dit gelijkspel de ongeslagen reeks voort. De grote vraag is of dat voldoende is: weten de Eagles deze ongeslagen status vast te houden? Wordt zaterdag 5 mei vervolgd. De return Den Bosch begint om 18.45 uur in stadion De Vliert.

De andere play-off wedstrijd tussen MVV en Cambuur eindigde in: 0-2, na een 0-1 ruststand.

Wie alvast wil kijken hoe het verdere speelschema van deze nacompetitie is << klik hier>>