Eagles heer en meester in IJsselderby

De, veel besproken, IJsselderby werd zondag gewonnen door GA Eagles. De Deventer ploeg won in eigen stadion, terecht, met 4-1 van PEC Zwolle. 

Go Ahead Eagles en PEC stonden op in 1987 voor het laatst in Deventer tegenover elkaar op het hoogste niveau. Destijds won Zwolle met 0-3. In de editie van 2013 kende Go Ahead Eagles echter weinig moeite met de rivaal uit Zwolle.

Go Ahead kon geen beroep doen op spits Kolder. De aanvaller had/heeft nog altijd last van een verrekking van een buikspier. Zodoende startte Falkenburg in de punt van de aanval, en was er op het middenveld een plek weggelegd voor Rijsdijk. Overgoor keerde terug nadat hij tegen Heracles ontbrak als gevolg van buikgriep. Ron Jans kon geen beroep doen op, Fernandez, Narsingh en Ter Wielen.

De thuisploeg begon flitsend. Het was fel, scherp en kwam al na zes minuten op een 1-0 voorsprong. Doke Schmidt kopte een vrije trap van Jop van der Linden binnen en tekende voor zijn eerste eredivisie-treffer. Falkenburg zette de thuisploeg na een half uur op 2-0. Go Ahead op rozen en het publiek op de banken.

Na rust breidde de thuisploeg de score uit. Antonia zette GAE op 3-0. Van der Linden benutte een strafschop, na hands van Gravenbeek, en zette de thuisploeg op 4-0. Zwolle deed een kwartier voor tijd nog wat terug met de 4-1 van Stef Nijland, vervolgens raakte Thomas nog wel de paal, maar dichterbij kwamen de bezoekers niet.

Ron Jans complimenteerde de tegenstander na afloop met het spel. Hij gaf aan dat zijn ploeg overal werd afgetroefd. Foeke Booy deed dit middels een “overrrompelingstactiek” wat niets anders is dan direct volle bak gaan. Het werkte, Go Ahead hield de punten in eigen huis en komt hierdoor op gelijke hoogte met PSV. Zwolle heeft, ondanks het verlies, nog twee punten meer en staat op plek 9.

Go Ahead Eagles: Room, Schmidt, Vriends, Van der Linden, Schenk, Overgoor (Amevor/71), Rijsdijk, Turuc, Antonia, Falkenburg (Godee/74), Houtkoop (Lambooij/85).

PEC ZwolleBoer, Gravenbeek, Lachman, Broerse (Van der Werff/25), Achenteh, Hiwat, Mokotjo, Drost (Klich/46), Thomas, Saymak (Nijland/63), Benson

GA Eagles – PEC Zwolle. 6′ Schmidt 1-0, 15′ Falkenburg 2-0.,57′ Antonia 3-0, 70′ Van der Linden (strafschop), 74′ Nijland 4-1.