Toen eind mei de storm van de nacompetitie was gaan liggen, kwam men in Deventer tot de conclusie dat er een mooie competitie-indeling aan zat te komen. Maar liefst vijf van de twaalf ploegen uit de derde klasse B heeft Deventer als thuisbasis. Halverwege de competitie maken we de balans op voor de Deventer ploegen en komen we tot een opmerkelijk feit in de statistieken …

Koninklijke UD                (4e plaats, 12 wedstrijden, 21 punten)
De equipe van trainer Marco Waslander degradeerde vorig seizoen roemloos uit de tweede klasse. Het beschikt nu over een jonge talentvolle selectie en zal met minder financiële middelen dan voorheen creatief moeten zijn. Het team begon dan ook  hoopvol aan de competitie, met drie overwinningen op rij leek men een titelkandidaat. Daarna volgden drie nederlagen (onder andere een thuisnederlaag tegen koploper Beekbergen met maar liefst 1-6) waardoor de ‘Koninklijken’ weer met beide benen op de grond stonden. Inmiddels heeft trainer Waslander bijgetekend en kan men rustig verder bouwen met dit team. De achterstand tot koploper Beekbergen bedraagt acht punten. De titelaspiraties moeten dus even in de ijskast.

Schalkhaar                         (5e plaats, 13 wedstrijden, 21 punten)
Schalkhaar stond vorig jaar in deze periode op de derde stek in de tweede klasse J. Vervolgens gebeurde waar niemand op dat moment rekening mee hield: men degradeerde via de nacompetitie. Qua amusementswaarde scoorde Schalkhaar de eerste drie wedstrijden ongetwijfeld hoog (4-1 verlies, 4-2 winst en 2-7 winst, red.). Opvallend is verder dat het team van scheidend trainer Jacob Ensing slechts één wedstrijd ‘de nul’ hield. Ook Schalkhaar bouwt aan een nieuw elftal en kan met zijn jeugdigheid daarom prima de versterking gebruiken (volgend seizoen) van oud-prof Sjors Brugge.

De Gazelle                         (6e plaats, 13 wedstrijden, 16 punten)
Trainer Willem Balster van De Gazelle is bezig aan zijn eerste seizoen en plakt er nog een tweede seizoen aan vast. De Gazelle is inmiddels een vaste middenmoter in deze klasse. Voor het vijfde seizoen op rij, lijkt men ook dit seizoen bij de eerste zeven plaatsen te eindigen. Net als Schalkhaar heeft De Gazelle moeite met ‘de nul’ houden: dit lukte nog niet dit seizoen. Opvallend is wel dat acht wedstrijden één tegengoal te verwerken viel.

Helios                                  (9e plaats, 13 wedstrijden, 14 punten)
Helios leek vorig seizoen in de vierde klasse af te gaan op het kampioenschap, maar liet zich aan het einde aftroeven door EMMS. Aan het einde van een loodzware nacompetitie trok Helios wel aan het langste eind. Trainer Ralph Mens, die zijn contract onlangs verlengde, moest dit seizoen tot de zesde wedstrijd wachten op een overwinning. Ook Helios hield dit seizoen nog niet ‘de nul’. In de strijd onderin kreeg Helios ook een teleurstelling te verwerken. Aanvoerder Perry Jansen raakte, vlak voor de winterstop, tegen Beekbergen geblesseerd aan zijn knie en kan in het gunstigste geval aan het einde van het seizoen nog een paar wedstrijden meedoen.

RDC                                       (12e plaats, 13 wedstrijden, 3 punten)
De Roda Daventria Combinatie is net als De Gazelle een ervaren elftal in de derde klasse. Toch is de kans groot dat dit voorlopig het laatste seizoen in de derde klasse is. De ploeg van trainer Frank van Leeuwen won dit seizoen alleen de derby tegen Schalkhaar (2-1). Meest opvallend van de prestaties zijn nog wel het aantal tegengoals, dat zijn er maar liefst 54 (gemiddeld 4,15 tegengoals per wedstrijd). Volgend seizoen staat RDC onder leiding van Peter Vogel. Kan RDC het gat van elf punten tot de nacompetitie-plaats EMMS (10e plaats) nog dichten?

Meest opmerkelijke statistiek geldend voor deze vijf Deventer ploegen is dat men in alle wedstrijden die ze speelden slechts driemaal ‘de nul’ konden houden. Het lukte Kon. UD tweemaal en Schalkhaar eenmaal. In Deventer zijn in de derde klasse B dus (tegen)goals gegarandeerd.   

Deventer derby’s
De stand op basis van onderlinge wedstrijden Deventer ploegen.

Stand:

  1. Koninklijke UD             5 – 10     (14-7)      +7
  2. De Gazelle                     5 – 8       (11-7)      +4
  3. Helios                             4 – 7       (8-5)        +3
  4. Schalkhaar                    5 – 5        (7-8)        -1
  5. RDC                                5 – 3        (7-20)     -13                                        

Uitslagen:

De Gazelle – Schalkhaar    4-1
Kon UD – Helios                   1-0
RDC – Kon UD                       2-6
Helios – De Gazelle              3-2
De Gazelle – RDC                  3-1
Schalkhaar – Kon UD           3-0
De Gazelle- Kon UD             1-1
Schalkhaar – De Gazelle     1-1
Helios – RDC                          4-1
RDC – Schalkhaar                 2-1
Schalkhaar – Helios             1-1
Kon UD – RDC                       6-1