De voeten van Van Persie … (deel 2)

Samen met tweelingbroer Jeroen is Jurgen Nijenhuis een bekende therapeut in Salland en omgeving. Jurgen is podotherapeut. Herstel, Jurgen is ‘voetbal’-podotherapeut. En dat de aanvoerder van VV Heino 2 als therapeut serieus genomen wordt in de voetbalwereld, blijkt uit zijn passie voor het vak en de verhalen die los komen. Deel twee van een tweeluik … 

In het vorige artikel in deel één (link) vertelde Jurgen Nijenhuis over zijn ervaringen bij Arsenal en met name met sterspeler Robin van Persie. Maar er zijn meer spelers die onder de supervisie van de Heinoër staan.

Na de kennismaking bij PSV (via René Eijkelkamp) groeide zijn ‘spelerskring’ steeds groter.  “Ik heb nu spelers onder mijn hoede van Arsenal, PSV (Bouma, Engelaar en Tamata), Vitesse (Abora, Van Der Heyden, Bony, Van Der Struijk, Jenner en zo’n 15 jeugdspelers), FC Groningen (Van Loo, Ives en Van Dijk), Roda JC (Vucovic), FC Zwolle (Slot, Van Den Berg, Bakkati en Mamedov), Cambuur (Turk) en Willem II (Weghorst).”, lepelt Nijenhuis op.

Veelal wordt Nijenhuis in een consult gevraagd door de fysiotherapeut van een club. De reden dat er aan hem gedacht wordt, is dat de spelers vaak onderling de ervaringen over hem delen. Vervolgens volgt er afspraak en een onderzoek, waarna met de speler de fysiotherapeut het beleid wordt besproken. Nijenhuis verklaart: “Je wordt door een club en speler als voetenspecialist gezien, dat betekent dat het voor de spelers belangrijk is. Het contact is dan ook erg open. Ze willen het gewoon goed geregeld hebben en niet te veel hoeven nadenken. Spelers moeten wel bewust zijn dat opvolgende voetbalschoenen, qua eigenschappen niet perse hetzelfde zijn als het vorige model. Ik probeer voetballers inzicht te geven in de eigenschappen van de verschillende schoenen.”

Ondanks de openheid naar een specialist als Nijenhuis, verklaart hij ook dat het betaalde voetbal een zeer afgeschermde wereld kan zijn: “Je bent zo goed als je laatste behandeling. Dat is de afrekencultuur die er ook heerst op het veld. Belangrijk daarbij is dat je goed uitlegt wat de spelers kunnen verwachten. Verder is het werken in het betaalde voetbal anders (dan de dagelijkse patienten) qua verwachtingen. Spelers bellen vandaag, willen morgen onderzocht zijn en binnen een paar dagen hun zolen klaar hebben. Dat is een hele inbreuk op mijn dagelijkse proces van werken.”

De voetbalpodotherapeut heeft legio voorbeelden: “Bijvoorbeeld op een zaterdagmiddag heeft een speler nog net even tijd voordat ze maandag op trainingskamp gaan naar Zuid-Europa. De speler wil dan alles tiptop hebben, dus dan is er weinig keuze, dan moet ik er staan.”

Inmiddels heeft Nijenhuis ook verschillende clubs gezien. Wat zijn verschillen?
“Elke club heeft zijn eigen cultuur. Je merkt bijvoorbeeld dat bij de grote clubs veel meer gereserveerd omgegaan wordt met mensen van buitenaf. Bij de kleinere clubs is het vaak iets gemoedelijker. Bij Vitesse bijvoorbeeld heerst er een hele open communicatie. Iedereen is in zijn rol even belangrijk. Dat is wel erg leuk om in te werken.”

Nijenhuis vervolgt: “Buitenlandse speler zijn een verhaal apart. Ze zeggen dan snel: I want that! That is good. Soms zonder reden of klachten. Het is dan erg belangrijk om goed met de medische staf af te stemmen of ik de wens van deze spelers ga inwilligen. Ik heb een aantal spelers gezien waarbij ik geen relatie van voetproblematiek of aanleiding had om in te grijpen. In zo’n situatie moet je ook erg voorzichtig zijn om iets te vervaardigen.”


Voor PSV-talent Abel Tamata is de therapeut nu druk bezig om zijn voetbalschoenen af te stemmen bij zijn voetvorm. Nijenhuis heeft, op Tamata’s verzoek, tien paar voetbalschoenen uit de collectie van het vorige seizoen uit Amerika, Italië en Duitsland moeten bestellen. Deze schoen paste hem goed. Een erg onhandige en ook tijdrovende klus. Daarom is Nijenhuis nu met Nike bezig om voor Tamata de juiste aanpassingen in een Nike schoen te laten maken (custom made, red.). Daarvoor stemde hij al het nodige af met een schoenenspecialist van Nike in Italië.

De belangen in de voetbalwereld zijn groot, maar niet altijd gelijk. Neem de commerciële belangen tegenover de verzorging van de voeten. Volgens Nijenhuis is dat een wankel evenwicht. Elke dag dat een speler niet kan spelen kost dit een profclub geld. De spelers worden kosten wat het kost klaargestoomd voor de wedstrijd. Er wordt sneller gekozen voor bijvoorbeeld een injectie, in plaats van een oplossing voor de lange termijn. Daarnaast zijn er nog de vertegenwoordigers van voetbalschoenen. Hun rol is met name om voetbalschoenen aan de spelers te verstrekken, zodat vervolgens de hele buitenwereld er ook op gaat lopen. Hier wordt niet gekeken naar de eigenschappen van de voetbalschoenen en de voet van de spelers. Er zijn ook maar een zeer beperkt aantal spelers die op individueel aangepaste schoenen spelen. Voorbeelden van spelers die op individueel aangepaste schoenen spelen zijn Engelaar, Van Persie en Bony.

Iemand die hard aan het werk is, om een goede naam op te bouwen binnen profclubs, heeft ongetwijfeld nog wensen en doelen. Nijenhuis: “Natuurlijk wil ik nationaal en internationaal uitgroeien als specialist. Dat zal een langzaam traject zijn. Ik ben dan ook benieuwd of ik het gerealiseerd kan krijgen. Ik zal in ieder geval mijn uiterste best doen om altijd de beste te zijn op voetbalgebied en die van sportpodotherapie. Één van mijn hoogtepunten, de behandeling van Orlando Engelaar die bij geen van alle specialisten van zijn klachten afkwam en bij een jongeman uit Salland wel, heeft me in ieder geval veel energie gegeven. ”

Foto bovenaan: Jurgen Nijenhuis met een voetbalschoen die hij van Robin van Persie heeft ontvangen.

Voor meer informatie over podotherapie surf naar www.voetencentrumnijenhuis.nl

De voeten van Van Persie (deel 1)