De voeten van Van Persie … (deel 1)

Samen met tweelingbroer Jeroen is Jurgen Nijenhuis een bekende therapeut in Salland en omgeving. Jurgen is podotherapeut. Herstel, Jurgen is ‘voetbal’-podotherapeut. En dat de aanvoerder van VV Heino 2 als therapeut serieus genomen wordt in de voetbalwereld, blijkt uit zijn passie voor het vak en de verhalen die los komen. Deel één van een tweeluik … 

De liefde voor voetbal is er bij Jurgen Nijenhuis niet gekomen dankzij de podotherapie. Na een reis als (jeugd)speler langs FC Zwolle, SC Heerenveen en Rohda Raalte weet hij het ware voetbalgeluk in zijn huidige woonplaats te vinden: Heino. Mooie seizoenen op vooral tweede klasse niveau volgen. Samen met zijn broer Jeroen doet Jurgen het nu een tandje rustiger aan in VV Heino 2.

Ofschoon het leven als voetballer van Jurgen ook een boeiend verhaal zou kunnen worden, zoomen we in op zijn carrière als sportpodotherapeut in de voetbalwereld. Een podotherapeut richt zich op problemen die kunnen ontstaan vanuit de (stand van de) voeten. Niet alleen voetklachten, maar ook rug-, knie-, en heupklachten kunnen ontstaan vanuit de voeten. En voor een profvoetballer zijn de voeten niet geheel onbelangrijk…

Op paramedisch gebied groeit Jurgen Nijenhuis dus verder, waar zijn spelerscarrière gestopt is. Maar hoe kom je überhaupt als podotherapeut in het profvoetbal terecht?

“Ik ben in eerste instantie zelf gestart met de opleiding tot sportpodotherapeut. Uiteindelijk ook als eerste afgestudeerd. Gaandeweg de opleiding kwam Dalfsenaar en oud-prof René Eijkelkamp bij me met heftige achillespeesklachten. Hij had binnen drie weken nog een wedstrijd die hij moest spelen. Dat is uiteindelijk allemaal gelukt met specifieke ondersteuningen in zijn voetbalschoenen. Bij de controle gaf René al aan dat ook Orlando Engelaar (PSV) al zo’n vijf jaar met problemen aan zijn achillespees loopt. Hij was al meerdere malen geopereerd, had vele injecties gehad, was naar een Kroatische vrouw geweest (voor een placentabehandeling, red.) en had een ‘leger’ aan zooltjes gehad. In augustus 2010 ben ik toen op het complex van PSV uitgenodigd. Hier had ik 15 á 20 minuten om alles te onderzoeken en een scan van de voeten te maken. Een week later liep Engelaar met mijn ontworpen zolen en drie weken later waren zijn klachten al sterk gereduceerd. Na zes weken was hij nagenoeg klachtenvrij. Aanvankelijk was de medische staf van PSV nog wel terughoudend, maar nadat hij na de winterstop nog steeds klachtenvrij was, waren ook zij overtuigd.”

Nijenhuis vervolgt: “De persoonlijke fysiotherapeut van Robin van Persie en van PSV, Arno Philips, kreeg het verhaal van Engelaar ook mee. En wist dat Robin van Persie ook zolen had, maar steeds blijvende klachten aan zijn spieren, enkel (rechts) en rug bleef houden. Arno nam me daarom mee naar Arsenal in London.”

Een fantastisch verhaal natuurlijk van een sportpodotherapeut in een snoepwinkel. “Mijn eerste bezoek bij Arsenal op het trainingscomplex was zeer indrukwekkend. Sowieso heerst er een bijzondere sfeer, alles wat daar loopt ademt voetbal. Daarnaast wordt er anders gewerkt door de medische staf dan wij in Nederland gewend zijn. Er is een medisch manager. Hij behandelt zelf niet of nauwelijks. Hij coördineert de zorg voor de selectiespelers. Dat wil zeggen dat Arsenal zelf zo’n vier fysiotherapeuten heeft voor de reguliere werkzaamheden. Daarnaast kopen de spelers ook hun eigen zorg in. Bijvoorbeeld een persoonlijke fysiotherapeut, podotherapeut of fysiek trainer.”, analyseert Nijenhuis.

” Toen we daar kwamen moest ik eerst in overleg met de medisch manager, om uit te leggen wat ik zou gaan doen. De medisch manager gaf input vanuit zijn kant en gaf aan wat hij van mij verwachtte. Daarna kon ik pas beginnen met het onderzoek (en deels behandeling) van Robin van Persie. Op het einde kwam de medisch manager er weer bij. We hebben toen met z’n drieën het behandeltraject uitgezet, accenten gelegd en bepaald wie wat ging doen. Dat is werken op precisie niveau. Ik vond het echt top!”

“Deze trip naar London was natuurlijk fantastisch. Maar waar ik nog meer voldoening uit haal, is dat hij me nogmaals uitnodigde in London en in Huis ter Duin (spelershotel van Oranje, red.) om het beleid af te stemmen. Zo stuurt hij mij ook sms-berichten en hoor ik van andere professionals dat hij een goed fysiek jaar heeft gehad.” vertelt Nijenhuis trots.

Aankomende maandag het vervolg in deel 2 … (klik hier voor deel 2)

Foto bovenaan: Jurgen Nijenhuis met een voetbalschoen die hij van Robin van Persie heeft ontvangen.

Voor meer informatie over podotherapie surf naar www.voetencentrumnijenhuis.nl