Geert wil graag de gulden terug. In dat geval kost een litertje benzine vier gulden. Daar kon ik vroeger bij zwembad Tijenraan tachtig kikkertjes voor kopen. Voor een volle tank heb je zoveel kikkertjes dat als je die allemaal achter elkaar legt, je drie keer de aarde rond kunt. Ik verwonder me al weken over de dure benzine. Gelukkig gaf Salland Magazine ons gisteren een overzicht met de goedkoopste tankstations. Een beetje opletten scheelt al snel een paar kikkertjes.

Daarnaast kun je natuurlijk ook zelf de nodige maatregelen nemen. Het is allemaal niet zo moeilijk. Denk eens aan gewicht besparen. Haal alle overbodige rommel uit je auto. Je kunt daar heel ver in gaan. Als je altijd alleen in de auto zit, kunnen er stoelen uit, airbags, de zonneklep aan de passagierskant kan eraf, de mat kan eruit. Laag gewicht is erg belangrijk. Daarom vul ik ook nooit de ruitenwisservloeistof bij. Ik wacht altijd tot de auto voor mij sproeit en dan ga ik daar vlak achter rijden. Pak je altijd wat mee.

Rij ook zoveel mogelijk achter grote vrachtwagens. Dan rij je namelijk nooit in de wind en ga je in de slipstream van je grote vriend mee. Je bent wel wat later thuis trouwens. Wat je niet moet doen is in de regen rijden. Ruitenwissers kosten ook benzine. Net als airco, de radio en je verlichting. Gewoon uit laten. Tot slot: was iedere dag je auto. Een schone, gewassen bolide heeft een betere stroomlijn en zal zuiniger rijden. Oke, het scheelt niet veel, maar alle beetjes helpen.

De aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten zijn vaak de reden voor de hoge brandstofprijzen. Maar zal het daar ooit rustig worden? Ik denk dat we gewoon even geduld moeten hebben. Over een tijdje is de olie toch op en gaan we vanzelf over op andere brandstoffen. De elektrische auto rukt al op in het straatbeeld. En om straks ook stroom te besparen heb ik alvast een tip: zet je auto altijd buiten als een onweert. Op één bliksem kan je e-car twee dagen rijden. Scheelt weer kikkertjes.