Je kunt er vergif op innemen dat het onderwerp ieder jaar terugkomt in de media. En dat het een vaste klant is in de ergernissenlijstjes. Hondenpoep. In Nederland wordt er jaarlijks zo’n 126 miljoen kilo aan hondendrollen op straat gelegd. Het hoort inmiddels een beetje bij onze cultuur. Naast in de file staan en zeuren over het weer. Gewoon eens in de zoveel tijd in een lekkere verse drol stappen.

Gisteren hebben we Joep opgehaald. Onze eerste hond. Acht weken oud, dus hij moet nog even leren dat poepen en plassen buiten hoort. Nu staan we nog een kwartier met hem buiten te koekeloeren en zit hij ons vragend aan te kijken: ‘wat doen we hier baasje?’. En je raadt het al, zodra we binnen zijn, draait ie een verse op de laminaatvloer. Zijn de keukenrollen en boterhamzakjes binnenkort in de aanbieding?

We mopperen er niet over. Hoort er allemaal bij. Net zoals buiten de drollen van je hond opruimen. Gewoon een zakje om je hand doen en de poep oppakken. Knoop erin en klaar is kees. Zo kun je bovendien in de winter je handen lekker warm houden.

De ergernis van hondenpoep in de openbare ruimte is begrijpelijk. Het is niet leuk om met een stokje de bruine smurrie van je schoenzool te peuteren. Toch denk ik dat het probleem nooit opgelost zal worden. Er zullen namelijk altijd asociale mensen blijven. Mensen die hun autoasbak op straat kieperen, die grofvuil in het bos dumpen, die kauwgom op straat uitspugen. Dat type medemens.

Het is helemaal niet belangrijk welke regels rondom hondenpoep een gemeente hanteert. We moeten het met elkaar oplossen. Elkaar aanspreken. En gewoon lekker blijven klagen natuurlijk. Maar nu brei ik er een eind aan, want ik ga zo even met een boterhamzakje en een kleine Berner Sennen voor Jan Doedel buiten staan en daarna binnen even een drol opruimen.

Rick Evers