Een streekgenoot hoeft nauwelijks goed te luisteren, om te horen waar Victor Sikora vandaag komt. Sikora spreekt met een Deventers accent, zoals je nog maar weinig jongens uit de selectie van Go Ahead Eagles tegenwoordig hoort praten. Praatjes heeft de 33-jarige voetballer op het veld helaas niet meer. Sikora maakte deze week bekend te stoppen met voetballen. De avontuurlijke Sikora knijpt verstandig, maar niet vrijwillig in de rem.

Victor Tadeusz Sikora groeit op in Deventer en begint het voetballen bij Roda Deventer. De amateurclub is tegenwoordig samengegaan met Daventria en draagt nu de naam Roda Daventria Combinatie (RDC). De behendige linksbuiten wordt snel gescout door Go Ahead Eagles en doorloopt vele jeugdteams. Op 25 februari 1995 maakt Sikora, op 16-jarige leeftijd, zijn debuut in het eerste elftal van Go Ahead Eagles. In de verloren uitwedstrijd tegen RKC in Waalwijk komt Sikora in de 69e minuut in het veld voor Alfons Arts. Dit is ook gelijk de enige wedstrijd die Sikora speelt dat seizoen. Toch is de vergelijking met voormalig buitenspeler van GA Eagles Marc Overmars, snel gemaakt. Sikora is zeer snel, behendig en tweebenig. Ook van hem kan gezegd worden dat zijn actie binnendoor net zo gevaarlijk is als buitenom.

Selectie Go Ahead Eagles seizoen 1994/1995. Sikora zit op de voorste rij (tweede van links)

Het seizoen daarna verblijft Go Ahead Eagles voorlopig voor het laatste seizoen in de Eredivisie. Sikora maakt het mee en speelt veertien wedstrijden. In de thuiswedstrijd tegen FC Groningen maakt Sikora zijn eerste goal in het betaalde voetbal. In de 89e minuut maakt hij de gelijkmaker in de eigen Adelaarshorst. Sikora daalt aan het einde van het seizoen samen met zijn club af naar de Eerste divisie.

Voor Sikora’s ontwikkeling heeft het spelen in een klasse lager een positief effect: hij speelt vanaf de degradatie drie seizoenen als vaste basisspeler. In de zomer van 1999, na 107 wedstrijden en 34 goals, stapt Sikora over naar het ambitieuze Vitesse.

Vitesse
Arnhem en Sikora bleken een goede combinatie. Sikora speelde met Vitesse om de bovenste plekken in de Eredivisie. Sikora startte met de Duitse trainer Herbert Neumann, die kort daarna werd vervangen door Edward Sturing. In de winterstop van seizoen 1999/2000 nam Ronald Koeman het over. Koeman had in Arnhem de wind flink in de zeilen. Hij leidde Vitesse, en dus ook Sikora, naar een vierde en zesde plaats. In 1999 speelde Sikora twee rondes in de UEFA-cup tegen het Portugese Beira-Mar en het Franse Racing Lens. In 2000 wordt het nog iets aantrekkelijker in Europa, met de tegenstanders Maccabi Haifa in de eerste ronde en Inter Milaan in de tweede ronde. Na een 0-0 tegen Inter Milaan in Guiseppe Meazza en een 1-1 uitslag in de eigen Gelredome is het Europese avontuur voor Vitesse echter opnieuw na twee rondes ten einde.

Trainer Ronald Koeman is in Sikora’s derde seizoen bij Vitesse (in december 2001) vertrokken naar Ajax. Koeman nam vlak daarna, in de zomer van 2002, Sikora mee naar Amsterdam. Ook Fullham FC toonde destijds belangstelling en was zelfs al bijna rond met Vitesse, maar trok uiteindelijk toch aan het kortste eind.

Overmars eruit, Sikora erin
Na dertien officiële wedstrijden (1 doelpunt) voor Jong Oranje debuteerde Victor Sikora op 28 februari 2001 in de wedstrijd tegen Turkije in het Nederlands Elftal. Sikora vertelt over zijn debuut in Oranje: “Ik viel in voor Marc Overmars. En zo heb ik een half uur meegespeeld tegen de Turken. Het was een bijzondere periode toen. Overmars, Paul Bosvelt en ik hadden alledrie een Go Ahead Eagles-verleden. Drie Adelaars bij Oranje. Dat waren nog eens tijden!” In totaal komt Sikora tot vijf invalbeurten en één basisplaats in Oranje. Normaal is het vaak omgekeerd, maar na zijn overgang naar Ajax wordt Sikora niet meer geselecteerd.

Ajax
“Ajax was op zoek naar een linkerspits en Sikora is altijd onze gedroomde kandidaat geweest,” zegt Leo Beenhakker, destijds Technisch Directeur op ajax.nl over de komst van Sikora. Een contract voor vier seizoenen bindt Sikora aan Ajax. De Amsterdammers betalen ongeveer 4,5 miljoen euro aan Vitesse. In de hoofdstad verloopt de carrière van de Deventenaar stroef. Twee seizoenen is Sikora van waarde. Al wordt hij in het seizoen 2003/2004 landskampioen met Ajax, het seizoen erop mag Sikora al verhuurd worden.

Van Der Vaart (links), Sneijder (midden) en Sikora (rechts) op trainingskamp in Portugal (2004)

Ronald Koeman ziet in de zomer van 2004 geen basisplaats meer weggelegd voor de rappe buitenspeler. Mede door een blessure kwam Sikora in twee seizoenen niet verder dan zeven treffers in 44 competitieduels voor Ajax. Sikora hier zelf over: “Ik heb geen echte kans gehad. Vijftien invalbeurten van een kwartier kun je geen echte kans noemen. Bij een topclub moet je je binnen twee jaar bewijzen, dat is mij niet gelukt.’’ SC Heerenveen-coach Gertjan Verbeek ziet het wel zitten in Sikora en huurt hem voor één seizoen. In Friesland komt Sikora tot 19 wedstrijden en slechts één goal.

En toen? Sikora heeft in de zomer van 2005 nog een éénjarig contract over bij Ajax. De Amsterdammers willen geen gebruik meer maken van de diensten van Sikora en verhuren hem opnieuw, deze keer aan NAC Breda.

NAC Breda
Een hereniging met oud-ploeggenoot Pierre van Hooijdonk is een feit. Beiden speelden ook samen bij Vitesse. Van Hooijdonk over deze periode: “Dat liep voortreffelijk. Dan heb ik het over de periode dat Victor tweede spits naast me was. Bij NAC zal Sikora, verwacht ik, weer als tweede spits fungeren.”

Sikora verbleef totaal drie seizoenen in Breda. Het eerste seizoen gehuurd van Ajax, vervolgens kon Sikora voor twee seizoenen bijtekenen. Echt succesvol werden deze drie seizoenen niet. Met name het laatste seizoen in Breda (2007/2008) ergert Sikora zich. In oktober 2007 wordt Sikora ook nog geopereerd aan zijn enkel. Regelmatig was de linkeraanvaller geblesseerd of werd, wanneer hij fit was, buiten de basiself van trainer Ernie Brandts gelaten.

Sikora (links) in gelukkigere tijden in Breda samen met Patrick Zwaanswijk.

NAC moet bezuinigen en Sikora wordt daar onder andere de dupe van. Sikora gaat op avontuur. In de zomer van 2008 stapt hij in het vliegtuig voor een proefperiode bij FC Dallas. Manager Schellas Hyndman is onder de indruk: “Ik was onder de indruk van Sikora. Hij kan op beide flanken spelen en hij heeft een goede voorzet in huis.”

Op avontuur
FC Dallas gaf Sikora nieuw voetbalgeluk voor korte tijd. FC Dallas zit in de zomer van 2008 middenin het voetbalseizoen. Sikora kan nog vijf wedstrijden aanhaken en één goal maken (tegen LA Galaxy).

Eind 2008 traint Sikora nog even mee met zijn ‘oude liefde’ Go Ahead Eagles, om zich vervolgens begin 2009 in een Australisch avontuur te storten: Perth Glory. Goed op stoom in 2009 wordt Sikora gestopt door en chronische heupblessure. Een scheurtje in de heup blijkt uiteindelijk, na twee seizoenen blessureleed, de reden te zijn om eind februari 2012 de schoenen aan de (Australische) wilgen te hangen. “Ik had graag nog een paar jaar doorgegaan’, vertelt Sikora op de website van Sport-Promotion. “Maar iedereen heeft het me afgeraden.”

Toch blijft de geboren Deventenaar in Australië bij het voetbal betrokken. “Ik ben nu zo’n twee maanden bezig met de jeugdtrainingen bij Perth. En ik had niet verwacht dat ik het zó leuk zou vinden. De jongens zijn leergierig en je ziet de inspanningen op de trainingen terug in de wedstrijden. Daar wil ik dus echt in door. Ik heb al geïnformeerd om hier mijn trainersdiploma’s te gaan halen.”

De razendsnelle ‘brommer’ Sikora komt tot stilstand, staat niet in de schuur, maar wel naast het veld.