Bevochten puntje voor PEC Zwolle tegen FC Utrecht

PEC Zwolle heeft op karakter een punt gepakt in het thuisduel met FC Utrecht. Lange tijd lijkt het op een nederlaag uit te draaien, maar dankzij een uitstekend laatste half uur en het doelpunt van Mustafa Saymak heeft Zwolle toch een resultaat (1-1). ,,De gelijkmaker was verdiend en na een 1-0 achterstand moet je tevreden zijn met dit punt”, stelt trainer John van ’t Schip.¬†

Voor het duel was er een indrukwekkend eerbetoon voor de overleden oud-speler Dries Jans.¬†Zwolle had het in de eerste helft knap lastig met Utrecht, dat de thuisploeg vroeg onder druk zette. Door de kou en de mist was het veld een beetje bevroren, waardoor het moeilijk bleek om te voetballen. Pas halverwege de eerste helft was het Youness Namli die doelman David Jensen testte. De Utrecht-keeper redde de inzet van zijn landgenoot. Vlak daarna moest verdediger Ramon Leeuwin van de bezoekers geblesseerd het veld verlaten. Na een lange bal van achteruit, zette Stef Nijland druk op Leeuwin en de uitkomende Jensen. In de botsing die daarop volgde, raakte Leeuwin geblesseerd. Na een lange blessurebehandeling was het Utrecht dat op voorsprong kwam. Balverlies rond de middencirkel werd via Yassin Ayoub en Sander van de Streek genadeloos afgestraft. ,,We hadden het in de eerste helft problemen om er voetballend door heen te komen”, vond ook Van ’t Schip. ,,Dit was niet het normale spel zoals we dat willen spelen.”

Direct na rust had Utrecht het duel kunnen beslissen, maar Gyrano Kerk schoot de bal naast. Het was het sein voor de Zwolse technische staf om de zaken anders aan te gaan pakken. Met het inbrengen van Erik Bakker en Terrel Ondaan werd het spel opportunistischer, wat tot veel meer Zwols gevaar leidde. ,,We hebben ze na de wissels bij de strot gegrepen”, vertelde Van ’t Schip. Younes Mokhtar schoot nog over, maar vlak voor tijd was het wel raak. Doelman Jensen kon nog redding brengen op de inzet van afstand van aanvoerder Bram van Polen, maar Mustafa Saymak schoot de rebound knap binnen. ,,Of hij ging het stadion uit, of hij ging erin. Mustafa kan dat”, aldus Van ’t Schip. Captain Van Polen was blij met het resultaat: ,,Ploegen als Heerenveen, Vitesse en Utrecht geven je minder ruimte om te voetballen. Gelukkig hebben we een plan B dat werkt.”

Volgende week zaterdag komt PEC Zwolle weer in actie. Om 19.45 uur wordt er in Rotterdam afgetrapt tegen Excelsior.

PEC Zwolle – FC Utrecht 1-1 (0-1)

Foto’s: Johan Wolff / Tekst: www.peczwolle.nl