Ajax-fans ‘vuren’ PEC Zwolle naar historische bekerwinst

Huilende PEC Zwolle-fans na een goed half uur spelen in de bekerfinale tegen Ajax vanavond. Vooraf gezien kon dat twee dingen betekenen. Voor PEC Zwolle waren het gelukkig bij enkele supporters tranen van geluk. Na een rommelige beginfase, zowel binnen als buiten de lijnen, beleefde PEC Zwolle onder leiding van trainer Ron Jans de wedstrijd van zijn leven. Met name de periode na een korte staking van het duel tot aan de rust was indrukwekkend. De Zwollenaren winnen voor het eerst in de historie de beker!

Het duel in de sfeervolle Kuip begon met een eerste helft die iedereen nog lang zal heugen. Er gebeurde van alles! Het duel startte kort na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Nijhuis met een ‘vuurwerkregen’ vanuit het Ajax-vak. Nijhuis staakte korte tijd het duel, waarna Van Rhijn niet veel later een afgeslagen bal fantastisch achter PEC Zwolle-doelman Boer schoot (0-1). Daarna volgde een nieuw spervuur van vuurwerk en staakte Nijhuis het duel opnieuw, waarna de spelers naar binnen gingen. Na goed tien minuten moest Ajax-directeur Van der Sar de Amsterdamse menigte toespreken. De rust leek in het Amsterdamse deel wedergekeerd. Voor de Zwolse spelers, inmiddels terug op het veld, was dit het sein om  ‘het gas helemaal los te trekken’.

In een eerste helft leek vervolgens alles te kloppen. Eerst was het PEC Zwolle-aanvaller Ryan Thomas die een van richting veranderd schot achter Ajax-doelman Vermeer zag belanden (1-1). Niet veel later was het opnieuw Thomas die alert was, nadat een vrije trap van ploeggenoot Van der Werff op de paal belandde (2-1). Alles wat blauw-wit was in de Kuip was in extase, maar men kon niet vermoeden dat het feest nog veel mooier zou worden. Na tweemaal Thomas was het de beurt aan Fernandez. De gehuurde Feyenoorder kwam na een splijtende pass van Mokotjo alleen op het Ajax-doel af en rondde koel af (3-1). Ruim tien minuten later was Fernandez scherper en oplettender dan directe tegenstander Moisander. Bij een kopduel sprong Fernandez hoger en knikte de 4-1 binnen.

De rust was vervolgens een welkome pauze om op adem te komen. Wie na rust verwachtte dat aanstaande landskampioen Ajax ontketend uit de kleedkamer zou komen, bleek ongelijk te krijgen. PEC Zwolle gaf het perfecte antwoord op een mogelijk offensief: een snelle 5-1. Verdediger Bram van Polen was alert bij scrimmage-situatie na een corner. Hiermee leek de wedstrijd over en de beker definitief naar Zwolle te gaan!

Daarna volgde een periode in de tweede helft waarin Ajax niet meer het geloof had en waarin PEC Zwolle de score nog hoger had kunnen laten uitvallen. Niemand maalde er om, want na het laatste fluitsignaal was er historische vreugde in de Kuip. PEC Zwolle won, na in 1928 en 1977 verliezend finalist te zijn geweest, voor het eerst in de historie de KNVB-beker! Vooral de wijze waarop was ongelofelijk en indrukwekkend te noemen.

PEC Zwolle-Ajax 5-1

3′ 0-1 Van Rhijn
8′ 1-1 Thomas
12′ 2-1 Thomas
22′ 3-1 Fernandez
34′ 4-1 Fernandez
49′ 5-1 Van Polen

Opstelling PEC Zwolle: Boer; Van Polen, Van Der Werff, Broerse (71′ Lachman), Van Hintum; Klich, Mokotjo, Drost; Saymak (63′ Narsingh), Fernandez, Thomas (83’Gravenbeek)

Foto’s: Johan Wolff