Raalte – De asperges die de komende tijd worden gestoken bij Ogink Asperges in Raalte worden gekoeld met zonne-energie.  Op het dak van het bedrijf aan de Overkampsweg zijn inmiddels 44 zonnepanelen geïnstalleerd die samen garant staan voor 10.000 Kilowattpiek.  Het naderende aspergeseizoen was voor eigenaar Herman Ogink reden om deze panelen versneld aan te leggen.  
“De asperges komen nu inderdaad snel van het land en dan moeten we ze koelen. Die koeling vraagt op ons bedrijf heel veel energie, dus hadden wij er belang bij om snel te starten”, aldus Herman, die zich eerder al had aangemeld voor het lokale project om met steun van een provinciale subsidie zonnepanelen aan te schaffen. De komende maanden zullen naar verwachting diverse subsidietoezeggingen in en om Raalte geëffectueerd worden. Ogink heeft besloten de panelen nu alvast op de daken te leggen. Dat heeft alles te maken met de aard van het bedrijf. “Wij gebruiken juist nú dus veel stroom voor de koeling, dus voor ons was het zaak om de panelen vóór het seizoen te installeren. We hebben daarom gezocht naar een bedrijf die én snel én goed én voldoende kon leveren.  We kwamen daarbij al snel uit op Veldmantechniek uit Raalte en dat is ons uitstekend bevallen. Prima bedrijf dat inderdaad heel snel kon leveren. En mooi natuurlijk dat het een Raalter bedrijf is”, aldus Herman Ogink, die er nu dus zeker van is dat de asperges die dit seizoen bij hem van het land komen worden gekoeld met zonne-energie.
Ogink verwacht de investering, mede dankzij de genoemde provinciale subsidie,  binnen 5 a 6 jaar terugverdiend te hebben.
Dat het asperge-seizoen met rasse schreden nadert bleek vorige week: de eerste asperges konden eerder dan ooit tevoren al gestoken worden.  Daarbij maakte Ogink ook al gebruik van een innovatieve techniek: ventilatoren blazen heel rustig de warme buitenlucht over de aspergebedden, waardoor de groei op een natuurlijke wijze gestimuleerd wordt.