“Scheidsrechter van hedenmiddag is de heer Rientjes uit Lemelerveld.”, spreekt de omroepster. Het is één van de weinige momenten in de week dat Aschwin Rientjes (30) met ‘meneer’ wordt aangesproken. De bescheiden Lemelervelder is in het dagelijks leven groenteman bij de Jumbo in Raalte en wordt liever bij zijn voornaam genoemd. In het weekend beleeft hij veel plezier aan het fluiten van jeugdwedstrijden. Zowel bij het fluiten van wedstrijden voor VV Lemelerveld als voor de KNVB stuurt zijn fiets hem naar de juiste wedstrijden.

Het begin moet ergens in 2001 geweest zijn. Aschwin Rientjes doet met meerdere scheidsrechters bij zijn club VV Lemelerveld de Basis Opleiding Scheidsrechters (BOS). Rientjes floot toen als jeugdleider, vaak op invalbasis, de nodige wedstrijden. “Ik heb vervolgens de stap gemaakt om voor de KNVB te fluiten. Jan Bosscher was mijn praktijkbegeleider waaronder ik twee testwedstrijden moest fluiten. Hierop kon hij me indelen op het juiste niveau van de jeugdscheidsrechters.”, vertelt Rientjes.

In het seizoen 2003/2004 startte de Lemelervelder in groep ZA24 (zie indeling onderaan). In alle tussenliggende jaren klom hij op naar zijn huidige groep ZA22. Rientjes heeft nooit anders gedaan dan in het jeugdvoetbal te fluiten. “Trots ben ik zeker op mijn diploma SO 2 (Scheidsrechters Opleiding, red.) die ik in 2008 behaalde. Hiervoor moet je gevraagd worden door KNVB en deze opleiding was behoorlijk pittig. Hierdoor kan ik wel weer doorgroeien en mijn ambitie om in groep ZA21 te komen, vervolgen.”

Momenteel fluit Rientjes wekelijks de eerste jeugdelftallen van de betere en grotere amateurclubs. Steeds vaker zijn er mooie uitschieters zoals de jeugdelftallen van FC Zwolle en AGOVV die onder leiding van Rientjes worden gefloten. “Op een vrije zaterdag werd ik door de weekenddienst van de KNVB gebeld of ik AGOVV C1 tegen GRC Groningen C1 wilde fluiten. Er zijn enkele zaterdagen in het seizoen die je vrij kunt vragen of die je vrij krijgt van de KNVB, maar dit soort wedstrijden zijn uiteraard wel prachtige wedstrijden om te fluiten en deze liet ik dan ook niet schieten. Een mooie ervaring was dat. Overigens was FC Twente/ GA Eagles C2 tegen FC Utrecht C2 ook heel mooi. Ik merk dat het makkelijker fluit naarmate het niveau hoger wordt. Ook is de acceptatie van mijn beslissingen makkelijker op een hoger niveau.”

Het liefst had Rientjes al in groep ZA21 gezeten. “Ieder seizoen worden alle scheidsrechters zevenmaal bezocht en beoordeeld door een rapporteur. Ik vind het prettig om niet van te voren te weten of er een rapporteur langskomt bij mijn wedstrijd, maar vaak heb ik voor een wedstrijd uiteindelijk door. Wie komt er nu naar de warming-up van een scheidsrechter kijken? In één seizoen word je nooit tweemaal door dezelfde rapporteur beoordeeld. De beste vijf rapportages (van de zeven) tellen mee voor de eindbeoordeling. Ook kun je punten verdienen door naar bijeenkomsten voor scheidsrechters te gaan. Na de eindbeoordeling wordt er contact met je opgenomen en hoor je of je gepromoveerd bent naar een hogere groep. Er komt dan ook altijd een speciaal boek uit waarin de nieuwe indeling voor scheidsrechters staan. Altijd weer een spannend moment als deze op de mat ligt!”

Hoe is de begeleiding vanuit de KNVB geregeld voor scheidsrechters?
“Er zijn vaste contactpersonen die je kunt benaderen. Zo is er iemand die over de aanstellingen gaat, een ander gaat over tuchtzaken en weer een ander kun je benaderen voor algemene vragen. Dat is allemaal goed geregeld. Regelmatig zijn er bijeenkomsten voor de scheidsrechters in mijn groep. Het contact met mijn medescheidsrechters is goed. Echter, buiten bijeenkomsten heb ik niet veel contact met mijn collega’s. Soms kom je elkaar dan wel eens tegen op hetzelfde sportpark, dat is leuk.”

Skik op de fietse
In het begin van de scheidsrechtersloopbaan konden alle clubs lekker op de fiets worden bezocht. “Het liefst fiets ik nog steeds naar de clubs waar ik fluit. Aangezien ik nu in een straal van maximaal 60 kilometer moet fluiten, kan het zijn dat ik naar Enschede of Zutphen met het openbaar vervoer ga. Ik zorg altijd dat ik ruim van te voren aanwezig ben op het sportpark. Een keer in Zutphen was het wat overdreven. Toen kon ik twee wedstrijden voor mijn eigen wedstrijd kijken. Men dacht vast: Wat doet die man op ons sportpark?”, vertelt Rientjes zelfspottend.

Aan de voorbereiding en de passie voor het fluiten ligt het bij Aschwin Rientjes zeker niet. ”Ik sta zaterdags op en kijk in mijn KNVB-boek vaak even naar de kleur van de tenues van beide teams, kijk vaak wedstrijdverslagen van de teams die ik fluit en pak dan mijn tas in. Meestal fluit ik in de ochtend een wedstrijd bij de jeugd van VV Lemelerveld en reis dan door naar de wedstrijd waar ik door de KNVB voor ben aangesteld. Het wil ook wel eens andersom voorkomen.”

Momenteel voetbalt Rientjes met zijn vrienden nog op zondag in het vijfde elftal van VV Lemelerveld. Maar op den duur ziet hij zichzelf de overstap maken naar de senioren op zondag.
Drukke zaterdagen en zondagen dus voor Rientjes. Waar haalt hij de energie en het plezier uit? “Met name als ploegen na afloop mij gemeend bedanken voor de leiding en dan met name het verliezende elftal, dan zegt me dat wat. Het liefst maak ik ook een ontspannen praatje met de spelers en leiding van ieder team. Zo krijg je ook meer respect van beide ploegen, waardoor ik  met een tevreden gevoel weer terugfiets.”

Wie weet fietst Rientjes over een paar maanden wel fluitend de ZA21-groep binnen.

Niveau-indeling scheidsrechters (editie 2010)

Categorie Zaterdag/Zondag niveau Klasses
Seniorengroepen ZA LL/ ZO LL Top- en Hoofdklasse en 1e divisie beloften
ZA 01/ ZO 01 Hoofd- en 1e klasse, 1e divisie beloften en eredivisie vrouwen
ZA 02/ ZO 02 1e klasse en 2e klasse
ZA 03/ ZO 03 2e , 3e en 4e klasse
ZA 04/ ZO 04 4e en 5e klasse
Jeugdgroepen ZA21 1e, 2e en 3e div. A- junioren, ere- en 1e div. B- junioren
ZA22 3e en 4e div. A- junioren, 2e en 3e div. B- junioren 1e en 2e div. C- junioren
ZA23 3e divisie C- junioren, C2- landelijke competitie, 1e divisie D- pupillen, Hoofdklasse A-, B- en C- junioren
ZA24 Hoofdklasse C- junioren, 1e klasse A-, B- en C- junioren
ZA25 2e klasse en lager B- en C- junioren
ZA26 Startgroep: 2e klasse en lager A- B- en C- junioren