Het zat er aan te komen, dit seizoen of volgend seizoen, maar Arne Slot (34) zou stoppen met professioneel voetbal. Nadat PEC Zwolle hem eerdere al geen nieuwe aanbieding deed, is Slot zich gaan beraden. Bij een andere club doorgaan of jeugdtrainer worden bij ‘zijn’ PEC Zwolle. Vandaag werd bekend dat de keuze om dit laatste viel.

Arne Slot is van 18 september 1978, geboren te Bergentheim. De jonge Slot verhuist al snel van vv Bergentheim naar de jeugd (toen nog) FC Zwolle. Via het beloftenelftal weet Slot in 1995 zijn debuut te maken in het eerste elftal. Uit tegen FC Den Bosch (2-1) valt Slot in voor aanvaller Aryee. De rest van het seizoen 1995/1996 speelt Slot nog dertien wedstrijden, waarin hij ook zijn eerste goal maakt, uit bij Helmond Sport (1-2). Wat volgt zijn zeven seizoenen in de Eerste Divisie, waarin Slot zich steeds meer tot een sierlijke en goede middenvelder weet te ontwikkelen.

In het seizoen 2001/2002 speelt Slot voorlopig voor het laatst voor FC Zwolle. NAC Breda weet Slot binnen te halen in de Eredivisie. FC Zwolle promoveert op dat moment (onder leiding van Paul Krabbe) zelf ook naar de Eredivisie. In Breda speelt Slot in vijf seizoenen alles wat hij kan spelen; een echte vaste waarde. In 142 wedstrijden sluit de geboren Bergentheimer met 21 goals af. Slot vertrekt voor twee seizoenen naar Sparta. In Rotterdam loopt het niet zo soepel. De Kasteelclub ‘rommelt’ veel met trainers. Zo start Slot in 2007 bij Sparta onder leiding van Gert Aandewiel, hij wordt echter na vijf maanden al aan de kant geschoven. Foeke Booy neemt het roer wat langer over en weet dit seizoen zonder degradatie af te sluiten. Het seizoen erop eindigt Sparta nog keurig op de 13e plaats. Slot vertrekt daarna (in 2009) terug naar huis: FC Zwolle.

FC Zwolle wordt PEC Zwolle
Alleen de naamsverandering van FC Zwolle naar PEC Zwolle heeft niet zoveel om het lijf. De letters worden anders gedrukt en men spreekt geen ‘FC’ meer uit, maar ‘PEC’. Toch is er, wanneer Arne Slot in 2009 terugkomt bij FC Zwolle meer aan het veranderen. Na heel kort weer onder Jan Everse te hebben getraind, wordt deze uiteindelijk snel aan de kant gezet. Er gaat een andere wind waaien, waar Arne Slot een belangrijk onderdeel van is. Onder trainer Art Langeler komt er meer voetbal in de Zwolse ploeg. Op het nieuwe kunstgrasveld kan Slot zich heerlijk uitleven met de meest wilde steekpasses. Slot laat zien de Jupiler League, na jaren Eredivisie, ontgroeit te zijn. Gelukkig voor hem groeit FC Zwolle met hem mee. Dit werd bevestigt in het kampioenschap in 2012. Slot en (inmiddels) PEC Zwolle gaan terug naar de Eredivisie!

In het begin van dit seizoen had Slot last van een heupblessure, deze is hij nu te boven. Echter blijft Slot al meerdere seizoenen last houden van een geïrriteerde kniepees. Zo erg zelfs dat de keuze tussen voor een andere club voetballen of jeugdtrainer worden bij PEC Zwolle, geen keuze meer is: “De steekpass zegt vaarwel”.

 

Foto: www.rtvoost.nl