‘Talisman’ Amevor: via Kampala en Lomé richting IJsselderby

GA Eagles-speler Mawouna Amevor beleeft bijzondere weken. De geboren Rotterdammer (22) werd namelijk afgelopen interlandweek voor het eerst opgeroepen voor het nationale elftal van Togo. Dankzij een Togolese vader zag het Afrikaanse land kans de boomlange verdediger op te roepen voor twee uiterst belangrijke kwalificatie-wedstrijden. Eenmaal weer voet gezet op Hollandse bodem wacht Amevor zondag de ‘IJsselderby’ …

Amevor (foto, uiterst links in het geel) stond tijdens zijn debuut voor het nationale team voor een dubbele confrontatie met Oeganda. Het eerste duel afgelopen zaterdag in Kampala (Oeganda) werd met 0-1 gewonnen. Doelpunt kwam in de eerste helft van Donou Kokou. Amevor werd in deze wedstrijd een kwartier voor tijd gewisseld voor Segbefia Prince. Opvallend: Oeganda was tien jaar ongeslagen in thuisduels.

Woensdag was de return die eveneens met 1-0 werd gewonnen. ‘Thuis’ in Stade de Kégué te Lomé versloeg Amevor met zijn landgenoten de Oegandezen opnieuw, nu door een goal van Serge Akakpo. Opnieuw stond Amevor in de basis.

De Eagle, die in de zomer van 2013 naar Deventer kwam van FC Dordrecht, stond niet met de minste spelers in het veld: onder andere met Adebayor (foto, voorop lopend in het geel) van Tottenham Hotspur, Peniel Kokou (FC Nürnberg) en Romao van Olympique Marseille. Verder bestond de selectie van bondscoach Tchakala Tchanilé onder andere uit Jonathan Ayité (Alanyaspor) en Gakpé (FC Nantes).

amevor3

Amevor spelend met rugnummer 10, Adebayor draagt nummer 4.

Door deze resultaten steeg Togo, dat de eerste twee wedstrijden verloor, van de laatste naar de tweede plaats. In de poule bestaande verder uit Guinee en Ghana probeert men een plek te bemachtigen voor het hoofdtoernooi van de Africa Cup in 2015. In iedere poule gaan de nummers 1, 2 en de beste nummers 3 naar het hoofdtoernooi in Marokko.

Op 14 of 15 november speelt Togo thuis tegen Guinee. Op 19 november is het laatste pouleduel uit tegen Ghana. Grote kans dat ’talisman’ Amevor er ook weer bij is.

Foto’s: www.fufa.co.ug