Ajax eert Cruijff en is in één helft klaar met PEC Zwolle

Een memorabele wedstrijd, dat was het treffen tussen Ajax en PEC Zwolle zondagmiddag. Voor de Zwollenaren liep de ontmoeting met de koploper uit op een teleurstelling. Al bij rust was de wedstrijd gespeeld. Een 3-0 stand, opgebouwd door Lasse Schöne en Arek Milik (twee keer), kwam de equipe van trainer Ron Jans niet meer te boven.

Na de thee vielen er geen goals meer, waardoor een afstraffing PEC Zwolle bespaard bleef. “De wedstrijd heeft maar één helft geduurd. Het is jammer dat je meteen met 1-0 achterkomt. De 3-0 was echt de genadeklap. Duidelijk is het verschil tussen de top en de subtop”, blikte Jans tijdens de persconferentie terug.

De hele Eredivisie stond deze speelronde stil bij het overlijden van ’s lands grootste voetballer aller tijden en uiteraard werd dat in Amsterdam extra groots aangepakt. De ode voor Johan Cruijff was om kippenvel van te krijgen. Als extra ruggensteun kwam Ajax al vroeg op voorsprong. Het was Schöne die Mickey van der Hart klopte met een fraaie kopbal in de bovenhoek. Het bleek een opmaat voor een buitengewoon sterke eerste helft van de koploper.

Arek Milik, liet na nog geen half uur spelen het net opnieuw bollen door van dichtbij een lage voorzet in het doel te prikken. Het was ook de Pool die het derde doelpunt maakte. Een foute inspeelpass van Dirk Marcellis ging hier aan vooraf. Van der Hart had uiteindelijk geen antwoord op het kiezelharde schot in de verre hoek.

Zwolle kwam er totaal niet aan te pas. Enkel via Kingsley Ehizibue wist het over de rechtervleugel gevaar te stichten, maar Jasper Cillessen hoefde niet serieus in actie te komen. Aan de andere kant had Ajax de score verder kunnen uitbouwen, maar een achterwaartse kopbal van Milik (lat) en een bekeken schot van Amin Younes (redding Van der Hart) leverden geen treffer op.

Na rust viel er maar weinig te beleven. PEC Zwolle probeerde het wel, maar was niet in staat om Ajax pijn te doen. De Amsterdammers geloofden het wel en schakelden een versnelling terug. Na ruim 90 minuten maakte scheidsrechter Kevin Blom, die de kaarten op zak hield, een eind aan de wedstrijd. Positief om te vernoemen was de terugkeer van Sheraldo Becker, die in de tweede helft mocht invallen.

Waar PEC Zwolle deze speelronde afsloot, opent het de komende speelronde. Vrijdagavond 8 april is dan Roda JC Kerkrade te gast in het IJsseldelta stadion. De aftrap is om 20:00 uur.

 

Ajax-PEC Zwolle 3-0 (3-0)
2′ 1-0 Schöne
29′ 2-0 Milik
40′ 3-0 Milik

Opstelling PEC Zwolle: Van der Hart, Van Polen, Marcellis, Lam (68′ Nijland), Van Hintum, Brama, Marinus (46′ Dekker), Bouy, Ehizibue (62′ Becker), Veldwijk, Menig.

Foto: OrangePictures / tekst: www.peczwolle.nl