Ommen – Met de negentigste verjaardag in aantocht werd bij OVC ’21 een commissie geformeerd die een aantal activiteiten mocht verzinnen. Zo werd gevoetbald tegen PEC Zwolle, er was een luchtballonnenfestival, jeugdtoernooien en coryfeeën uit het wereldje zoals Johnny Rep, Gertjan Verbeek en Johan Derksen kwamen de kussens in clubhuis De Spil opschudden. Jeroen Seisveld, Ronnie Huizing en Erwin Marsman, de drie gezichten van de feestcommissie, hadden ondertussen dermate veel contacten in het voetbal gelegd, dat zelfs twee jaar na dato nog steeds voetbalgerelateerde initiatieven worden ontplooid. Eén daarvan is het strikken van de beloften van Ajax Cape Town, de Zuid-Afrikaanse satellietclub van de landskampioen uit Amsterdam.

“Een buitenkansje”, reageert Marsman bescheiden. “Zie het maar als een stuk promotie voor OVC ’21. Tijdens de Pinksterdagen spelen ze op de Copa Amsterdam, een groot internationaal jeugdtoernooi. Ja, ja, we hebben goede contacten met Johan Gaasbeek, de wedstrijdmakelaar uit Gramsbergen.” De demonstratiewedstrijd wordt door de Ommer zondagclub benut om afscheid te nemen van Michael Dikken. De coach die OVC ‘21 terugbracht naar de vierde klasse, kiest na drie seizoenen voor een nieuw avontuur bij Victoria ’28, een club die qua reisafstand dichter bij zijn woonplaats Hengelo ligt. Ook de vaste waarden Wouter Roerink en Kay van ’t Zand vinden het welletjes, keren na de zomer niet terug als selectiespeler en worden uitgezwaaid.

Bij Ajax Cape Town wordt geprobeerd de aanvallende spelstijl van de grote broer uit Amsterdam te kopiëren. De echt grote talenten worden overgeheveld naar Europa, zoals Steven Pienaar, Eyong Enoh en Thulani Serero. Vele Nederlanders hebben gewerkt bij het geadopteerde broertje van de Amsterdamse topclub, zoals trainer Foppe de Haan, doelman Sander Westerveld en voormalig international Marciano Vink.

Het belofteteam van Ajax Cape Town bestaat uit spelers tot 21 jaar. Eén ding hebben ze gemeen, de droom om uit te komen voor een Europese topclub, met Ajax Amsterdam als eerste halte. De boodschap van Taariq Fielies is gemeenschappelijk en alleszeggend. “Ik ben trots om het shirt van Ajax te dragen. Op een dag hoop ik stage te mogen lopen. Ik wil een van de beste verdedigers van de wereld worden. Stap voor stap. Eerst bij Ajax Cape Town, dan bij Ajax Amsterdam en dan misschien naar FC Barcelona.”

Op dinsdag 14 mei staat de spelersbus van Ajax te pronken op de parkeerplaats van Westbroek, Ommen. Om 19.00 uur begint de wedstrijd, welke onder leiding staat van arbiter Maurice Paarhuis. De entree is vijf euro voor volwassenen, kinderen betalen de helft. Zie ook www.ovc21.nl.