Afzwaaiende Hogeboom: ‘Een mooie wedstrijd voor het afscheid’

Mark Hogeboom (foto) zwaait af na tien seizoenen in de hoofdmacht van SV Raalte. De 28-jarige inmiddels inwoner van Zwolle wil graag weer op de fiets naar de voetbal. Komende zondag neemt Hogeboom afscheid in een voor Raalte cruciaal duel in de nacompetitie. Winst thuis tegen Avanti Wilskracht betekent promotie naar de vierde klasse. Elk ander resultaat zorgt ervoor dat de tegenstander uit Glanerbrug in de vierde klasse blijft.

Hogeboom is fit en niet geschorst. Een niet onbelangrijk gegeven voor een speler die zijn afscheidswedstrijd komende zondag speelt bij de club waar hij zijn hele leven speelde. ‘Tien jaar geleden maakte ik mijn debuut in het eerste elftal. Uit tegen SDOL in Luttenberg. We verloren met 6-0. Ik kwam erin, als A1-speler bij een 3-0 achterstand’, weet de verdediger nog. Niet echt een fraai begin van een lange periode waarin een paar dieptepunten, maar vooral hoogtepunten volgden.

‘Als ik terugkijk naar de mooie momenten dan denk ik aan één van mijn eerste seizoenen waarin we tegen Activia op de laatste speeldag ervoor zorgden dat we niet degradeerden uit de vijfde klasse. Ik heb nog nooit zo’n feest meegemaakt als toen! Of ik denk aan de promotie naar de vierde klasse in 2011 in het nacompetitieduel thuis tegen OVC’21. Een wedstrijd, qua belangen, vergelijkbaar met komende zondag. We wonnen destijds, met een groot feest tot gevolg.’

In totaal speelde Hogeboom in tien seizoenen liefst zesmaal nacompetitie met de blauw-witten. Tweemaal tegen degradatie en viermaal voor promotie: ‘Komende zondag vecht Avanti tegen degradatie. Wij hebben minder te verliezen, maar willen graag promoveren. Dat gaat zeker niet makkelijk worden, want Avanti heeft een technisch goede ploeg met vooral kwalitatieve buitenspelers.’

Raalte dat in de historie vooral heen en weer pendelde tussen de vierde en vijfde klasse treft een tegenstander die afgelopen zondag met 5-1 won van BSC Unisson. In deze halve competitie speelde Raalte een week eerder met 0-0 gelijk uit tegen BSC Unisson. Zodoende hebben de Tukkers onder leiding van interim-trainer (en speler) Lars Weustink aan een gelijkspel genoeg om ook volgend seizoen vierde klasse te spelen. Avanti Wilskracht nam twee weken geleden voortijdig afscheid van trainers Nanninga en Klijnstra.

Avanti Wilskracht speelde lange tijd in de vierde of derde klasse, tot men in 2004, 2005 en 2006 driemaal achter elkaar kampioen werd. In 2006 promoveerde men door kampioen te worden in een beslissingswedstrijd tegen mede-koploper Colmschate’33. Zodoende speelde men vanaf de zomer van 2006 drie seizoenen in de eerste klasse. Vanaf 2009 ging het hard achteruit en viel er bijna ieder seizoen een degradatie te noteren, waarna men, als het aan SV Raalte ligt, na zondag opnieuw een klasse lager mag gaan voetballen.

Naast Hogeboom stopt Rolf van der Toom volgend seizoen en is Siebo Horenberg vanwege een stage lange tijd niet beschikbaar voor trainer Jan Plagman. ‘Toch heeft Raalte met de huidige basis wat te zoeken in de vierde klasse, al is het in de breedte nog wat zoeken’, weet Hogeboom. ‘Komende zondag spelen we een speciale, belangrijke, maar ook vooral mooie wedstrijd voor een voetballer. Ik ben blij dat deze afscheidswedstrijd qua belangen groot is. Dan is de kans dat ik tien minuten voor tijd op de schouders van het veld ga ook een stuk minder’, lacht de bescheiden clubman.

‘Het plezier in het voetbal is het allerbelangrijkste. Ik voelde dat als ik nog een seizoen zou doorgaan bij Raalte, het reizen me tegen zou gaan staan. Komend seizoen ga ik op het fietsje met de tas op het stuur naar de trainingen en wedstrijden van SV Zwolle 4. Net als vroeger vanuit mijn ouderlijk huis naar de Jan van Arkelstraat; met veel plezier!’

Zondag 1 juni, Raalte-Avanti Wilskracht aanvang 15.00u

Foto: Refik Köse