ADVERTENTIE – ‘Geboortezorg; Samenwerken en makkelijk schakelen’

De regio Salland is koploper als het gaat om de intensieve samenwerking tussen verloskundigen, kraamzorgorganisaties en gynaecologen. Bedoeld om de beste geboortezorg voor moeder en kind te leveren en dus de risico’s rondom geboortes te verminderen. “Iedere zwangerschap is uniek en verdient de meest optimale begeleiding”, vinden Yvonne Timmerhuis en Elze Marsman. Deze twee zeer ervaren verloskundigen vertellen hun verhaal.

Yvonne: “In onze regio Salland werken wij al lang heel intensief samen met de gynaecologen in het ziekenhuis, huisartsen en de kraamzorgorganisaties. Wij zijn op elkaar aangewezen. Als samenwerkingsverband kun je ons misschien wel één van de koplopers van Nederland noemen.”

Ook Elze Marsman, verloskundige in Raalte, deelt die mening: “Doordat de regio Salland niet zo groot is, zijn de professionele lijnen bijna automatisch korter. Verloskundigen en gynaecologen kennen elkaar en er is een groot wederzijds vertrouwen. Ervaringen worden uitgewisseld en er wordt naar elkaar geluisterd. Dat is elders niet altijd vanzelfsprekend. Ook met Salland Zorgverzekeringen zijn de lijnen kort en we begrijpen elkaar. Het is een platte organisatie en daardoor makkelijk benaderbaar.”

Bij verloskundige onder controle blijven én bevallen
“In deze regio starten vrijwel alle zwangeren bij de verloskundige, bij complicaties worden ze doorverwezen naar een gynaecoloog. Dat betekent in de regio Salland niet vanzelfsprekend dat men onder controle blijft van de gynaecoloog. Na goed overleg, en uiteraard alleen als het verantwoord is, is het mogelijk dat de aanstaande moeder bij de verloskundige onder controle blijft en gaat bevallen”, vertellen Yvonne en Elze: “Aanstaande moeders waarderen dat in deze regio.”

Goede zorg is ook keuzevrijheid
Natuurlijk zijn er verschillende soorten van pijnbestrijding bij een bevalling. Een belangrijk onderwerp voor aanstaande moeders. Maar pijnbestrijding door middel van een prik of pompje is niet de enige oplossing. “Vaak lukt het ons om met goede begeleiding geen pijnbestrijding toe te dienen. Door er te zijn, kunnen we de vrouwen vaak door de pijn heen loodsen”, vertelt Elze. “Maar ook als je samen met je partner wilt zijn, respecteren wij dat. Dan komen wij op het moment wanneer het nodig is. Mensen blijven vrij in die keuze. Dat is ook wat wij onder goede zorg verstaan: gezonde en tevreden ouders én kind.”

Nazorg is belangrijk
Ook na de bevalling komt de verloskundige regelmatig langs om te kijken hoe het met moeder en kind gaat. “Natuurlijk vragen we dan hoe de bevalling is ervaren. Zes weken na de bevalling bieden we een nacontrole aan. De eerste weken na de bevalling gebeurt er zoveel. Er is tegenwoordig gelukkig meer aandacht voor een goede nazorg. Die aandacht draagt ook bij aan de verwerking. En als de eerste bevalling goed is verwerkt, is dat vaak een voorbode voor een soepeler verloop van een tweede bevalling.”

Meer info: www.salland.nl/hartvoorgoedezorg/geboortezorg