PEC Zwolle-trainer Langeler paste gewenst en ongewenst zijn opstelling vanavond voor het cruciale uitduel tegen VVV Venlo op enkele plekken aan. Zo moest hij het doen zonder de geschorste Broerse, hiervoor speelde Van Der Werff centraal achterin. Daarnaast wisselde Langeler aanvallers Valpoort en Avdic in voor Saymak en Benson.

Met name het laten spelen van Benson boven Avdic kon voor de oefenmeester van PEC Zwolle niet beter lopen dan hij al had gehoopt. Na twaalf minuten schoot de rappe aanvaller al raak achter VVV-doelman Mäenpää. Een keer kappen en draaien van de aanvaller lieten de verdedigers Roseler en Seip kansloos, waarna de Venlose doelman alleen nog een niet-krachtige hand achter de bal kon krijgen (0-1). PEC Zwolle had de start waar het op hoopte. Daarna viel op het slechte veld in Venlo weinig te genieten. Op het aller slechtste deel van het veld (het strafschopgebied) werd VVV gevaarlijk met ingooien en corners. Toch had PEC-doelman Boer vrij gemakkelijk de situaties in het oog.

Vlak voor rust werd het alleen nog spannend in de Zwolse defensie toen linksback Achenteh wild langs een bal maaide en verdediger Seip in het strafschopgebied leek te raken. Tot opluchting van de blauw-witten floot scheidsrechter Wiedemeijer niet. PEC Zwolle had in de uiterste blessuretijd zelf nog 0-2 kunnen maken, maar helaas kopte verdediger Van Der Werff rakelings naast na een goed genomen corner.

Na rust ontstonden er enkele hachelijke situaties voor het doel van PEC-doelman Boer. Zo waren Linssen en de inmiddels ingevallen Wildschut dicht bij een gelijkmaker. Echter, bleek PEC Zwolle goed bij de les deze avond en met name Pluim. Hij stuurde in de 63e minuut met een mooie pass Benson weg, die ‘cooltjes’ de 0-2 onder doelman Mäenpää schoof.

Op een avond dat het meezit, zit ook alles mee. Illustratief was een schot van VVV’er Linssen die via een been van Achenteh op de buitenkant van de paal verdween. PEC Zwolle kwam verder niet tot nauwelijks nog in de problemen in de eindfase van de wedstrijd. Zonder groots te spelen nam men de punten mee uit Limburg.

PEC Zwolle doet met de overwinning in Venlo enorm goede zaken. Niet alleen stijgt men van plek 15 naar plek 12, maar men heeft een gat van zeven punten geslagen met een plek die dwingt tot het spelen van play-offs tegen degradatie. Handhaving lijkt de Zwollenaren, ondanks dat men een wedstrijd meer heeft gespeeld, niet meer te kunnen ontgaan.

 

VVV Venlo-PEC Zwolle 0-2 (0-1). 12′ 0-1 Benson. 63′ 0-2 Benson.

Opstelling PEC Zwolle: Boer; Van Polen, VD Werff, Lachman, Achenteh; Klich, Pluim; Gravenbeek (72. Valpoort), Saymak (79. Drost), Mokhtar; Benson (90. Avdic).

 

Stand onderin de Eredivisie (per 12 april):

12. PEC Zwolle 30-33
13. NAC 29-32
14. RKC 29-30
15. AZ 29-30

16. Roda JC 29-26
17. VVV Venlo 30-22

18. Willem II 29-17

 

Nummers 16 en 17 spelen Play-offs tegen degradatie uit de Eredivisie.
Nummer 18 degradeert rechtstreeks naar de Jupiler League.