PEC Zwolle in blessuretijd langs FC Groningen

PEC Zwolle heeft de ongeslagen status in thuiswedstrijden behouden. Zwolle heeft het thuis traditioneel lastig met FC Groningen, zo ook deze editie. Op basis van vechtlust en het betere spel maakt de ploeg van trainer John van ’t Schip tot twee keer toe een achterstand ongedaan en wint het in de absolute slotfase (3-2). ,,Het spel kan veel beter, maar ik ben blij dat we gewonnen hebben”, vertelt trainer John van ’t Schip.

Het duel tussen PEC Zwolle en FC Groningen kende een flitsende openingsfase, met een handvol kansen voor de thuisploeg. Stef Nijland, die in de spits de voorkeur kreeg boven Piotr Parzyszek, stuitte al binnen drie minuten op doelman Sergio Padt. Niet veel later kon hij opnieuw uithalen, omdat Padt een rebound moest toestaan op een schot van Younes Mokhtar. Ditmaal was een Groningse verdediger hem te vlug af. Toch mocht Nijland na twintig minuten spelen zijn doelpunt meepikken. Hij stond op de juiste plek om de bal tegen de touwen te schieten, nadat Padt een schot van Youness Namli niet onder controle kreeg en de bal via Mokhtar voor de voeten van de spits belandde. ,,In die fase speelden we heel goed, voor de passing was goed voor elkaar”, vond trainer Van ’t Schip.

De treffer van Nijland was de gelijkmaker, omdat Ritsu Doan even daarvoor de score had geopend namens de thuisploeg. Hij stond op de juiste plek om de bal achter doelman Diederik Boer te werken. Zo flitsend als die eerste twintig minuten werd het in die eerste helft niet meer. Zeker in de laatste tien minuten voor rust werden de Groningers steeds gevaarlijker en stokte het Zwolse aanvalsspel. Alleen aanvoerder Bram van Polen was namens PEC Zwolle nog een keer dichtbij een doelpunt. ,,We gingen verder achteruit lopen,

Direct na rust was het opnieuw Zwolle dat uit de startblokken schoot, maar waren het de Groningers die weer op voorsprong kwamen. Doelman Boer dacht de kopbal van Tom van Weert, uit een hoekschop, voor de lijn te keren. Grensrechter Dobre en scheidsrechter Pol van Boekel waren echt gedecideerd en keurden de treffer goed. Zwolle was even van slag, maar kwam via Ryan Thomas andermaal langszij. Na een kopbal van Nicolas Freire was het Thomas die de bal in de kruising joeg. Het spel golfde op en neer, maar toen Tom van Weert Dirk Marcellis onderuit schopte en een rode kreeg rook Zwolle dat winst nog mogelijk is. ,,Twee keer terugkomen heeft ons veel energie gekost. Onze wissel pakte goed uit. Daar moet je ook geluk mee hebben”, vond de Zwolse trainer. Hij doelde onder meer op invaller Piotr Parzyszek, die de bal in blessuretijd terugkopte op Mokhtar. De linksbuiten aarzelde niet en schoot de bal snoeihard in het doel. Het MAC3PARK stadion ontplofte en een waar volksfeest brak uit doordat de vierde opeenvolgende thuiszege een feit was. ,,Dit is heerlijk”, glunderde matchwinnaar Younes Mokhtar.

Na de interlandperiode gaat PEC Zwolle op bezoek bij Feyenoord. Op zaterdag 14 september wordt er om 20.45 uur afgetrapt in De Kuip.

PEC Zwolle-FC Groningen 3-2 (1-1)
15′ Doan 0-1
19′ Nijland 1-1
55′ Van Weert 1-2
60′ Thomas 2-2
90+3′ Mokhtar 3-2 

Opstelling PEC Zwolle: Boer, Ehizibue, Marcellis, Freire, Van Polen, Bakker (60. Dekker), Thomas, Namli, Saymak (90+2. Parzyszek), Mokhtar, Nijland (70. Ondaan)

Tekst: www.peczwolle.nl / Foto’s: Johan Wolff